מזוזה שומר דלתות ישראל – השומר האישי של הבית שלי

מזוזה מהווה מצווה יהודית ייחודית המצהירה כבר בפתח הבית, כי הנעשה בין כתליו עומד בסטנדרטים הרוחניים שהיהדות דורשת.

וְהָיוּ הַדְּבָרִים הָאֵלֶּה אֲשֶׁר אָנֹכִי מְצַוְּךָ הַיּוֹם עַל לְבָבֶךָ (…) וּכְתַבְתָּם עַל מְזוּזֹת בֵּיתֶךָ וּבִשְׁעָרֶיךָ (דברים ו, ו-ט)

וְשַׂמְתֶּם אֶת דְּבָרַי אֵלֶּה עַל לְבַבְכֶם וְעַל נַפְשְׁכֶם (…) וּכְתַבְתָּם עַל מְזוּזוֹת בֵּיתֶךָ וּבִשְׁעָרֶיךָ (דברים ז, יח – כ)

אחת המצוות הבולטות בנוכחות שלה במרחב הציבורי – היא מצוות "מזוזה". בכניסה לכל בית, משרד, מבנה ציבור או אולם ניצבת בגאון המזוזה, יריעת קלף קטנה המגולגלת בתוך "בית מזוזה", ומצהירה כי מבנה זה עומד תחת "הדגל היהודי", נאמן לעקרונותיה, וגאה בהשתייכותו הלאומית והערכית לעם היהודי.

מזוזה, אז מה יש שם בפנים?

מזוזה מהודרת, או בעצם כל מזוזה כשרה, היא רק מזוזה הכתובה על גבי יריעת קלף קטנה, בדיו כשר, ועל פי כללי כתיבת הסת"ם (ספרי תורה, תפילין ומזוזות). על המזוזה מופיעות שתי "פרשיות", קטעים קצרים מתוך ספר התורה, הכתובים בספר דברים. בסופם של קטעים אלה נאמר כי הם חשובים עד כדי כך שיש לקרוא אותם מידי בוקר ומידי ערב, (ב"קריאת שמע") להניח אותם על הראש ועל זרוע שמאל (במצוות תפילין) וכן לקבוע אותם בכניסה לבית. מחיר המזוזה נע על פי סטנדרטים אלה של הידור באיכות הדיו, הקלף, ומלאכתו הקליגרפית העדינה של הסופר.

הקטעים האמורים הם פרשת "שמע ישראל", שם מפורט עיקרי האמונה בא-ל אחד, ויחס האהבה והמחויבות הנדרשת מן האדם, יציר כפיו, ביחס לבוראו. ופרשת "והיה אם שמוע", שם מפורט עיקרון ההשגחה-הפרטית של א-לוהים על הבריאה, ועיקרון השכר והעונש.

יריעה זו גוללים, ומניחים בתוך "בית" מיוחד. על פי הקבלה על צידו החיצוני של הבית כותבים את האותיות ש-ד-י, אחד משמותיו של הקדוש-ברוך-הוא, המרמז גם על ראשי התיבות שומר דלתות ישראל.

מזוזה היכן קובעים?

את המזוזה יש לקבוע בצידו הימני של הפתח, מימינו של הנכנס לבית, בחלק הפנימי של המשקוף הפונה אל תוך חלל הפתח, ובשלישו העליון. בשערים גבוהים מאוד, קובעים את המזוזה בגובה סביר, וכך קבעו את המזוזה ב"שער יפו" בכניסה לעיר העתיקה בירושלים.

ישנם עשרה תנאים למקום החייב במזוזה, ביניהם: הוא מיועד למגורים, יש בו שטח ריבועי של 4*4 אמות (מידת אורך עתיקה) ועוד. גם שערי עיר או שכונה, ככל שישנם (כמו שערים בחומה, או שערים דקורטיביים בכניסה לשכונת מגורים) חייבים במזוזה. אך מחסן, ספא, חדרי שירותים ומקום שאינו משמש למגורים, אין חייבים במזוזה.

מאחר והדיו, ואף הקלף, עשוי להתבלות ולהתיישן עם הזמן (בייחוד מזוזות החשופות לשמש ישירה, אך לא רק הן) יש להוציא את המזוזות ולבדוק אותן לפחות פעמים בכל שבע שנים.

מזוזה למה באלכסון?

רש"י  (רבי שלמה יצחקי, גרמניה-צרפת, המאה ה-11) ונכדו "רבנו תם", רבנו יעקב בן מאיר, נחלקו מהי הצורה המכובדת ביותר לקבוע את המזוזה. בעוד רש"י סבר כי יש להציב אותה במאוזן, רבנו תם טוען כי דרך הכבוד הראויה היא דווקא במאונך. על כך הביא הוכחות מדרך הנחת ספר התורה בארון הקודש בבית המקדש – כשהוא שוכב. כיום יש הנוהגים לשים את המזוזה במאוזן ואחרים באלכסון, כפשרה בין השיטות.

מאמרים נוספים בנושא: