ראש השנה – רגע ההכתרה של המלך
ראש השנה עמוס באמצעים חיצוניים המלמדים אותנו על אופיו הפנימי של היום: המלכת מלך מלכי המלכים. פריטי יודאיקה לראש השנה יכללו שופר, מחזור וטלית המסמלים את המעמד הנשגב.
התבוננות בתערוכות יודאיקה העוסקות סביב ראש השנה, כמו גם תערוכות ציור יהודיות עתיקות מהמאות הקודמות, יציגו לנו את האביזרים הדומיננטיים, המזוהים כל כך עם אווירת הימים הנוראים, בית הכנסת ותפילות היום המרומם הזה.
ראש השנה הוא היום בו על פי המסורת היהודית נברא האדם, אדם הראשון. ובמילים אחרות, זה היום בו התחילה להיווצר האנושות.
תפילת "אדון עולם" הפותחת את סדר יומו של היהודי נאמר כי
"אֲדוֹן עוֹלָם אֲשֶׁר מָלַךְ – בְּטֶרֶם כָּל יְצִיר נִבְרָא
לְעֵת נַעֲשָׂה בְחֶפְצוֹ כֹּל – אֲזַי מֶלֶךְ שְׁמוֹ נִקְרָא"
אדון עולם זהו כמובן כינוי לקדוש ברוך הוא, מלך מלכי המלכים, אשר מלך על הבריאה כולה עוד בטרם נוצר הנברא הראשון. אולם רק כאשר נבראה הבריאה כולה בדרכו, הוא נקרא מלך בפי האדם.
משמעות הדבר היא כי ביום ראש השנה הוכתר הקדוש ברוך הוא למלך, והאנושות קיבלה אותו על עצמה. וכך מידי שנה האנושות חוזרת ומכריזה על הכתרתו של המלך עליהם.
לצד השופר, אשר אף הוא היה סמל ההמלכה בתקיעה ובתרועה בפני המלכים ביום ההכתרה, גם תפילות היום מצהירות על הכמיהה והגעגוע לעולם תחת מלכותו וממשלתו של מלך מלכי המלכים, וכך מופיע הנוסח ברבות מעדות ישראל:
"אֱ-לֹהֵינוּ וֵא-לֹהֵי אֲבוֹתֵינוּ, מְלוֹךְ עַל כָּל הָעוֹלָם כֻּלּוֹ בִּכְבוֹדֶךָ, וְהִנָּשֵׂא עַל כָּל הָאָרֶץ בִּיקָרֶךָ, וְהוֹפַע בַּהֲדַר גְּאוֹן עֻזֶּךָ עַל כָּל יוֹשְׁבֵי תֵבֵל אַרְצֶךָ, וְיֵדַע כָּל פָּעוּל, כִּי אַתָּה פְעַלְתּוֹ, וְיָבִין כָּל יְצוּר, כִּי אַתָּה יְצַרְתּוֹ, וְיֹאמַר כֹּל אֲשֶׁר נְשָׁמָה בְאַפּוֹ, ה' אֱ-לֹהֵי יִשְׂרָאֵל מֶלֶךְ, וּמַלְכוּתוֹ בַּכֹּל מָשָׁלָה"
במהלך תפילות היום תוקעים במקומות מיוחדים בשופר, ועל פי סדר. לכל תקיעה ולכל תרועה יש משמעות פנימית רוחנית.
את השופר יש המניחים בנרתיק עור מהודר לשופר, או ברקמת קטיפה מיוחדת ל"בעל התוקע". אחרים מטמינים אותו מתחת לטלית שעל בימת בית הכנסת.
סימני ליל ראש השנה
בנוסף למחזור התפילה, לטלית ולשופר, בולטת בין מוצרי היודאיקה לראש השנה גם קערת ליל ראש השנה. כפי שכתוב כבר תלמוד הבבלי, בליל ראש השנה מקיימים את "סדר ליל ראש השנה" ובו אוכלים מאכלים שונים ל"סימנא טבא", כלומר – לסימן טוב. לכן אוכלים רימון, המסמל ריבוי, ומבקשים שירבו זכויותנו כרימון, טובלים תפוח מתוק בדבש, וממבקשים "שתחדש עלינו שנה טובה ומתוקה" וכן אוכלים ראש של דג או ראש של כבש ומבקשים "שנהיה לראש ולא לזנב". סט ראש השנה מיוחד יכלול עקריות קטנות להגשה דקורטיבית של סימני היום הקדוש והמשמעותי הזה. יום שכשמו הוא "ראש" השנה, ומעניק כוחות רוחניים וגשמיים לשנה כולה.
שנה טובה!