הבדלה בין קודש לחול

סט ההבדלה ובו פריטי ההבדלה מסמלים את 360 המעלות של האדם, בנחיתה הרכה בין קודשה לחולין.

ברגעים הקטנים, הכמעט כואבים, שבין שבת לחולין, בהם הנפש עורגת ומשתוקקת לקדושה, אולם השמש אוספת את קרניה ויחד איתם את הוד זיווה של מתיקות השבת, האדם נדרש להמשיך אל חיי החולין. אל עולם המעשה, המסחר, הפעולה, החומר והגוף.

אין מנוס מכך, וזהו חלק מהחיים. אולם כדי להצליח במשימה הזו, ולצקת את הנכסים והחוויות הרוחניות מהשבת אל ימי המעשה, נדרשת הכנה והטמעה של המימד הרוחני אל תוך החלק הפיזי.

את הרגעים הללו אנחנו אוספים בטקס קצר, אך מלא השפעה, משמעות ורגש: הבדלה. סט ההבדלה פריט יודיאיקה חשוב, כולל את כלל מרכיבי התהליך: אשר מבוסס כולו על כוס יין (או משקה חשוב, המשקה הלאומי באותה המדינה, או בלשון חז"ל "חמר מדינה") אותו אנו מוזגים לגביע מהודר.

לצד הגביע אנחנו נראה שני פריטים נוספים: ראשית, יעמוד לצידו נר הבדלה. עליו נברך את ברכת "ברוך אתה ה' א-לוהינו מלך העולם, בורא מאורי האש".

הנר, אבוקת אור, סמל האנרגיה מתוצרתו של האדם. על פי המסורת החז"לית, אדם הראשון יצר את האש הראשונה בהיסטוריה האנושית מחיכוך בין שני אבנים מיד במוצאי השבת הראשונה בהיסטוריה. זו הייתה ההתערבות הראשונה בבריאה, שאותה יצר האדם.

האש מסמלת את החיבור בין החומר לאנרגיה, והופכת את החומר לאנרגיה. האש מסמלת את התשוקה, הלהט, הרצון לפרוץ ולעלות למעלה, תוך שהיא מחוברת בקביעות לחומר, צמודה אליו וכפופה לו.

סט הבדלה מעוצב יכלול באופן תואם פריט נוסף: מעמד לבשמים. עליהם נברך, טרם ההרחה ברכה אחרת "ברוך אתה ה', א-לוהינו מלך העולם, בורא מיני בשמים". הבושם, חוש ההרחה, כך מגלים לנו חז"ל, הוא "דבר שבנשמה". אף שחוש הריח הוא פיזי, הוא הדק והעדין ביותר מבין חמשת החושים, והנשמה היא זו שנהנית ממנו, באמצעות הנשימה.

סט ההבדלה מייצג את החיבור בין עולם החומר לרוח, בין המעשי לרעיוני, "בין קודש לחול, בין אור לחושך, בין ישראל לעמים, בין יום השביעי לששת ימי המעשה", בטקס הקצר הזה, שמקורו כבר בתורה, והוא תוחם את יום השבת מהעבר השני, של יציאת השבת –  בדיוק כפי שהקידוש תוחם אותו מהעבר הראשון – של כניסת השבת.

פריטי ההבדלה מזכירים לאדם את המעבר בין חיי המנוחה הפיזית – והתעלות רוחנית, לבין חיי מעשה פיזיים – אך עם וואקום רוחני. על מנת שהנחיתה הזו תהיה רכה ככל האפשר, נועד הטקס הזה ליצור את השבירה הנכונה ובמינון הנכון.

מסיבה זו, יש שיהדרו לייצר בעצמם נר הבדלה מעוצב, או סט הבדלה מזכוכית, או אפילו סט הבדלה מכסף, אך חשוב לזכור כי מבחינת ההלכה, כל כוס כשרה לברכת ההבדלה, וכל נר כשר לברכה, אם רק יש בו שתי פתילות לפחות, מה שמייצר "אבוקה". באין נר – ניתן להצמיד שני גפרורים זה לזה ולהבעיר אותם, ולברך.

שבוע טוב!

מאמרים נוספים בנושא: